sábado, 21 de julio de 2007

Dissabte, 21 de juliol de 2007 a les 12:00
Informa: Guillem
eljueves_portada_borbo_1.jpegTot i que el titular i la notícia semblen de fa mig segle, no ho són: torna la censura. El jutge de l'Audiència Nacional espanyola, Juan del Olmo, va ordenar ahir a la tarda el "segrest" del darrer número de la revista satírica "El Jueves" per injúries a la corona espanyola. El jutge considera que a la portada del darrer número hi ha una imatge "denigrant" del successor de la corona espanyola, Felipe de Borbón, on aquest hi apareix mantenint relacions sexuals amb la seva dona i ironitza sobre els 2.500 euros que el govern espanyol donarà a cada família espanyola per fill.

L'acte judicial ha ordenat també la prohibició de difondre aquest darrer número de la revista -que com sempre surt els dimecres- i demanava a la policia que confisqués el darrer "motllo" de la revista als tallers que l'empresa editora té a Pinto (Madrid, Espanya) i Molins de Rei. Tot molt còmic, tenint en compte que fa anys que l'empresa va deixar d'usar els "motllos" per a editar la revista. L'acte també demana al director d'El Jueves que identifiqui els autors de la caricatura, per imputar-los per un pressumpte delicte contra la corona espanyola, un fet que la llei espanyola castiga amb fins a 2 anys de presó.

El jutge espanyol també va ordenar, posteriorment, el tancament de la plana web d'El Jueves, que mostrava la portada del darrer número i un text on es preguntava si realment estavem al segle XXI o havíem retrocedit dècades per tornar a la censura de caricatures. Ara només mostra un "Service Unavailable" molt clarificador. Precisament en aquest punt, el fiscal ha afirmat que la difusió de la portada en qüestió d'El Jueves per part d'altres mitjans també és delicte. Malgrat aquesta advertència, avui la majoria de mitjans catalans i molts dels espanyols -els monàrquics com l'ABC no- publiquen la portada censurada.

La caricatura en qüestió ironitza sobre el "xec-nadó" de 2.500 euros que el govern espanyol ha promès donar per cada fill i les seues conseqüències en l'hereu de la corona espanyola, que surt en portada dient a la seva dona que "Això serà el més semblant a treballar que he fet en tota la vida" mentre manté relacions amb la seua dona.

La polèmica recorda amb força el tema de les caricatures de Mahoma publicades per un diari danès, i que van suposar un fort enuig de nombrosos països islamistes, que n'exigien la retirada per haver ofès l'islam i el profeta. Dinamarca, però, i la mateixa Unió Europea, van defensar la llibertat d'expressió com a dret inalienable a Europa. La reacció de nombrosos radicals islamistes va provocar disturbis en ambaixades i una desena de morts, mentre alguns governs demanaven el boicot a Dinamarca.

http://www.racocatala.cat/articles/14668